Gde se nalazimo

Obaveštavamo Vas da Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) od 1. aprila 2009. godine možete kontaktirati na:

Adresi:  Telefoni/Fax:  
Hadži Milentijeva 14, stan 4

Srbija
+381 11 241 82 91


 detaljnije

EU, OEBS i CeSID: Izborno zakonodavstvo važno za integraciju Srbije u EU

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) organizivao je media briefing  posvećen reformi izbornog zakonodavstva i njegovom značaju za dalji proces evropskih integracija Srbije.

Briefing je održan 16. decembra, u Tanjug - press centru.

Najvažniji zaključak sa održanog događaja jeste da EU i OEBS ne zahtevaju od Srbije da se opredeli za neki konkretan izborni sistem, ali insistiraju da se izbornim zakonima i praksom garantuje primena evropskih standarda.

Šef političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Tomas Njoki i šefica odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji Dajana Faloni poručili su da se jedna od osnovnih preporuka odnosi na neophodnost da poslanici raspolažu svojim mandatima, odnosno ukidanje blanko ostavki.

Njoki je istakao da će reforma izbornog zakonodavstva biti važna komponenta evropskih integracija Srbija, i da će tom problemu biti posvećena pažnja u postupku izrade odgovora na upitnik koji je Evropska komisija dostavila Srbiji.

 detaljnije

IZBORI ZA KOMORU MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA

U nedelju, 11. jula 2010. godine, održani su izbori za Komoru medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije. Izbori su organizovani na 92 biračka mesta na teritoriji cele Republike Srbije, uključujući i četiri mesta na Kosovu i Metohiji. Birači su imali mogućnost da pored medicinskih sestara, čijih predstavnika ima najviše u Skupštini, proporcionalno odaberu i predstavnike ostalih medicinskih struka u Skupštinu Komore. CeSID-ovi posmatrači su bili prisutni na svim biračkim mestima i bili su u mogućnosti da bez bilo kakvih poteškoća prate ceo izborni proces.

 detaljnije

Projekat „Jačanje podrške evropskim integracijama u Srbiji“

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) u periodu od 1. septembra do 1. marta sprovodi projekat  „Jačanje podrške evropskim integracijama u Srbiji“.

Projekat ima za cilj da svim relevantnim akterima u procesu evropskih integracija omogući detaljan i sveobuhvatan uvid u stavove javnog mnenja prema ovom procesu i da na taj način olakša i usmeri neophodne korake na putu ka evropskim integracijama. 

Aktivnosti na projektu su istraživanja javnog mnenja o stavovima građna preme EU i prezentacije nalaza istraživanja akterima koji učestvuju u procesu približavanja Srbije Evropskoj uniji. 

Projekat ima tri ciklusa, odnosno tri istraživanja javnog mnenja i tri ciklusa prezentacija. Projekat je finansiran od strane Odeljenja za međunarodni razvoj Britanske Vlade (DFID) i podržan od strane Kancelarije za Evropske integracije Vlade Republike Srbije.

Izveštaje sa dosadašnjih istraživanja, na srspkom i engleskom jeziku, možete preuzeti ovde.

 detaljnije

Direktorijum lokalnih samouprava u Srbiji

Centar za slobodne izbore i demokratiju, uz podršku Balkan Trust for Democracy (The German Marshall Found of the United States), Vlade Republike Češke i Britanske ambasade u Beogradu, sprovodi projekat „Direktorijum lokalnih samouprava u Srbiji“. Punu podršku sprovođenju projekta je pružilo i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. 

Cilj projekta „Direktorijum lokalnih samouprava u Srbiji“ je formiranje baze podataka u kojoj će se nalaziti svi podaci neophodni da se u potpunosti sagleda rad jedne lokalne samouprave na teritoriji republike Srbije kao što su: rezultati lokalnih izbora, koliko odbornika čini lokalnu skupštinu, koje su  partije/koalicije na vlasti, kakva je obrazovna, polna, starosna struktura odbornika kao i svi podaci o posredno i neposredno izabranim organima svih lokalnih samouprava u Srbiji.

 detaljnije

U susret novim izbornim zakonima

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) organizovao je 13. decembra u Nišu, okrugli sto povodom promocije izbornih zakona: Nacrta Zakona o izboru odbornika i Nacrta Zakona o Državnoj izbornoj komisiji.

Na okruglom stolu, u Media centru govorili su:

Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu;

Đorđe Vuković, Programski direktor CeSID-a;

Nataša Dragojlović, pomoćnica direktorke Kancelarijе Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije.

 detaljnije

Izbori za članove Skupštine Lekarske komore Srbije i članove Skupština regionalnih lekarskih komora u njenom sastavu

Izbori za članove (delegate) Skupštine Lekarske komore Srbije (LKS) i članove (delegate) Skupština regionalnih lekarskih komora (RLK) u njenom sastavu, održani su u nedelju, 20. 06. 2010. godine. 

Za Skupštinu Lekarske komore Srbije birano je ukupno 124 delegata i to:

- iz regiona Beograd 29 iz državnih zdravstvenih ustanova i 15 iz privatne prakse;

- iz regiona Vojvodina 18 iz državne i 6 iz privatne prakse;

- iz regiona Jugoistočne Srbije 19 iz državne i 4 iz privatne prakse; 

- iz regiona Centralne i Zapadne Srbije 18 iz državne i 4 iz privatne prakse;

- iz regiona Kosova i Metohije 11 lekara iz državnih zdravstvenih ustanova.

 detaljnije

ZVANIČNI REZULTATI IZBORA ZA ČLANOVE NACIONALNIH SAVETA NACIONALNIH MANJINA

U Srbiji su, u nedelju 6. juna, održani prvi izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Više od 430.000 upisanih u posebne biračke spiskove biralo je članove saveta 19 nacionalnih manjina.

Šesnaest saveta biralo se na neposrednim izborima, dok su članovi saveta hrvatske, makedonske i slovenačke manjine birani elektorskim putem, odnosno posrednim izborima.

Izbore je organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Republike Srbije uz pomoć i podršku Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Zvanične rezultate izbora možete pronaći ovde.

 detaljnije

Projekat „Promocija debate o socijalnoj inkluziji u Srbiji“

U partnerstvu sa Republičkim zavodom za socijalnu zaštitu, Pokrajinskim zavodom za socijalnu zaštitu, Produkcijskom grupom Mreža i organizacijama SeConS, CESID i Mrežom istraživača socijalnih prilika, Fond za socijalne inovacije sprovodi projekat „Promocija debate o socijalnoj inkluziji u Srbiji“. Projekat je podržan od strane Programa za zapošljavanje i društvenu solidarnost (PROGRES) Evropske Unije (2007-2013), kojim rukovodi Generalni direktorat za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Evropske Komisije i realizuje se u periodu februar 2009 – jul 2010.

 detaljnije