O ENEMO mreži

ENEMO ( Evropska mreža organizacija za posmatranje izbora) je skupina 17 gradjanskih organizacija iz 16 zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza i iz Centralne i Istočne Evrope. Ove nestranačke organizacije su vodeće domaće organizacije za posmatranje izbora u svojim zemljama. Organizacije članice ENEMO-a ukupno su posmatrale više od 110 nacionalnih izbora i obučile više od sto hiljada posmatrača.Misija ENEMO-a je podržavanje društvenih interesa, podrška demokratiji u post-komunističkim državama OEBS regiona, davanje procene izbornih uslova i političke sredine kao i da ponudi precizne i nepristrasne posmatračke izveštaje.

ENEMO internacionalne posmatračke misije evaluiraju izborni proces prema internacionalnim standardima za demokratske i fer izbore, analiziraju i vrše procenu izbornih zakonskih propisa i odredbi prema tim standardima.

Članice ENEMO-a : Udruženje za demokratiju (APD), Rumunija; Centri Civilnih Inicijativa (CCI), Bosna I Hercegovina; Centar za demokratsku tranziciju (CDT), Crna Gora; Centar za monitoring (CEMI), Crna Gora; Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), Srbija; Koalicija za demokratiju I civilno društvo, Kirgizstan; Komitet birača Ukrajine (CVU), Ukrajina; Centar za posmatranje izbora (EMC), Azerbejdžan; GONG, Hrvatska; ISFED, Gruzija; It's your choice, Jermenija; MOST, Makedonija; Občianske oko, Slovačka; Republička mreža nezavisnih posmatrača, Kazahstan; Društvo za demokratsku kulturu (SDC), Albanija; Viasna, Belorusija; Partnership, Belorusija; Voice, Rusija;

2004-te godine ENEMO je organizovao sveobuhvatnu posmatračku misiju za predsedničke izbore u Ukrajini. Angažovano je 50 dugoročnih posmatrača, koji su bili zaduženi za monitoring pred-izbornog perioda I sva tri izborna kruga u svim regionima Ukrajine. ENEMO je takodje angažovao 1000 kratkoročnih posmatrača za drugi krug izbora novembru kao I za ponovljeni drugi krug u decembru. U ovoj misiji CeSID je učestvovao sa 6 dugoročnih I 60 kratkoročnih posmatrača.

21.novembra za prvobitni drugi krug izbora a koji je kasnije poništen, procena ENEMO posmatrača je bila da “izbori nisu uspešno odgovorili na volju ukrajinskog naroda”. Za detaljnije informacije pogledajte

2005-te godine ENEMO je organizovao posmatračku misiju za parlamentarne izbore(27.02.2005.) I predsedničke izbore(10.07.2005.) u Kirgizstanu, I za parlamentarne izbore u Albaniji (03.07.2005.). Izveštaji ovih misija su dostupni na ENEMO web stranici. Za decembar mesec planirana je misija u Kazahstanu za predsedničke izbore.