Saopštenje za medije

17.01.2011.

Imajući u vidu da se prethodnih dana vodi intenzivna diskusija o modelu novog izbornog zakona, Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) obraća Vam se sledećim saopštenjem za medije:

Radna grupa Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a u čijem sastavu su bili i predstavnici CeSID-a, pripremila je nacrt Zakona o izboru odbornika krajem 2008. godine i to je jedini dokument koji sadrži konkretan predlog novog izbornog sistema na lokalnom nivou i o kojem, u ovom trenutku, mozemo razgovarati. Iako je CeSID tim povodom organizovao set okruglih stolova, sa ciljem promocije novih zakonskih rešenja, jos jednom podsećamo da se radi o čistom proporcionalnom sistemu, a ne većinskom ili mešovitom, kako se ovih dana može naslutiti iz interpretacija pojedinih medija i predstavnika političkih stranaka.

Rešenjima iz ovog Nacrta, zadržava se visoka proporcionalnost između broja osvojenih glasova i broja osvojenih mandata stranaka koje su učestvovale na izborima. Posmatrano sa aspekta stranačkog rezultata sve ostaje isto uz zadržavanje cenzusa od 5%. Ono što je novina u ovom Nacrtu jeste da ce građani u okviru svoje izborne jedinice imati spisak kandidata, koji će se tu naći sa imenom i prezimenom, ali i sa stranačkom pripadnošću. Svoj izbor birači će iskazivati glasanjem za jednog od ponuđenih kandidata. Ono što je važno, stranke ni na koji način ne mogu da utiču na to koji od kandidata postaje odbornik. U okviru svake stranke pravi se lista kandidata prema procentu glasova koji su ostvarili na izborima. Procenat glasova se dobija stavljanjem u odnos ukupnog broja upisanih birača po toj izbornoj jedinici i broja glasova koje je svaki kandidat osvojio. Stranačka lista uspešnosti se pravi tako što je prvi kandidat onaj sa najvećim procentom osvojenih glasova, drugi sa drugim najvećim procentom i tako redom... Ukoliko je neka lista na lokalu osvojila 5 mandata, u lokalni parlament ulaze prvih pet kandidata sa najvećim procentom osvojenih glasova.

Na taj način će se izbeći dosadašnji problem zatvorenih kandidatskih lista u kome građani nisu znali ko ce ih kasnije predstavljati u lokalnoj skupštini.

Povodom ocena u javnosti da se izborni sistem menja u predizbornoj godini, napominjemo da je Nacrt ovog zakona pripremljen krajem 2008. godine, a da je javna rasprava organizovana u aprilu 2009. godine. Naglašavamo da je u isto vreme pripremljen i Nacrt Zakona o Državnoj izbornoj komisiji koji predviđa profesionalizaciju izborne administracije.

CeSID naglašava da je važan uslov za proces priključivanja Srbije Evropskoj uniji i usklađivanje izbornog zakonodavstva sa evropskim standardima. U poslednjem Izveštaju o napretku Srbije zabeleženo je da u Srbiji još uvek nije rešeno pitanje transparentnog finansiranja političkih stranaka, kao i da su i dalje na snazi „blanko ostavke“ koje ruše demokratski kapacitet Skupštine Srbije. Takođe, u Upitniku koji je Evropska komisija uputila Srbiji pocetkom novembra, izdvaja se pitanje sta je urađeno sa preporukama ODIHR u pogledu „depolitizacije administracije koja je odgovorna za organizaciju izbora, unapređenju njenog funkcionisanja, utvrđivanju pravila za medijsko praćenje kampanja i unapređivanju transparentnosti u postupcima prebrojavanja glasova”. Nacrti Zakona, u čijoj su izradi učestvovali i predstavnici CeSID-a rešavaju sve identifikovane probleme (osim finansiranja političkih stranaka što je predmet drugog pravnog akta).

Na ovaj način pokušali smo da pružimo naš doprinos diskusiji koja se ovim povodom vodi u ovdašnjoj javnosti, a koja je, proteklih dana, često bila konfuzna, sa brojim neodumicama i otvorenim pitanjima, tim pre, što je i naša organizacija često citirana u medijima,  u različitim kontekstima.

U cilju potpunog i celovitog informisanja javnosti, uz ovo saopštenje šaljemo Vam i brošuru koju je, povodom promocije Zakona o izboru odbornika i Zakona o Državnoj izbornoj komisiji, pripremio CeSID-ov tim.

Ujedno Vas i pozivamo da budete slobodni, ukoliko postoje bilo kakva pitanja ili nedoumice u vezi sa novim izbornim sistemom, da kontaktirate kancelariju CeSID-a u Beogradu.

Brošuru "Izborimo se za bolje izbore" možete preuzeti ovde.