Projekat „Uključivanje organizacija civilnog društva u donošenje energetskih i klimatskih politika na lokalnom nivou“

29.08.2011.

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) potpisao je 28. juna 2011. godine Ugovor o radu na projektu „Uključivanje organizacija civilnog društva u donošenje energetskih i klimatskih politika na lokalnom nivou“ sa Evropskom unijom. Projekat sprovodi CeSID uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, u okviru projekta „Podrška civilnom društvu“.

 

CeSID će u partnerstvu sa opštinama Kula i Vrbas i Centrom za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) iz Subotice, raditi na redukciji štetnih gasova, sa naglaskom na području pomenutih opština. U okviru projekta, u saradnji sa organizacijama civilnog društva i lokalnom samoupravom, promovisaće se standardi EU u donošenju energetskih i klimatskih politika.

 

Očekivani rezultati projekta su:

 

• Pripremljeni akcioni planovi energetske održivosti (Sustainable Energy Action Plans) za opštine Vrbas i Kula;

• Stvaranje programskih okvira Agencijama za regionalni razvoj Bačke i Srema, koji se tiču očuvanja energije i životne sredine;

• Obuka organizacija civilnog društva u Srbiji kako bi uzele učešća u donošenju energetskih i klimatskih politike. Posebna pažnja biće posvećena monitoringu procesa donošenja klimatskih i energetskih politika na lokalnom nivou u Srbiji, kao i razvoju mehanizama za efektivni monitoring i donošenja politika koja su zasnovana na praktičnim primerima.

Neke od aktivnosti na projektu su:

 

• Priprema i sprovođenje istraživanja u domaćinstvima koje se odnosi na grejanje i prevozno sredstvo koje koriste;

• Razvoj specifičnih programa obuke za organizacije civilnog društva;

• Priprema vodiča za učestvovanje građana u izradi energetskih i klimatskih politika. Realizacija projekta će trajati dvanaest meseci.